Skocz do zawartości
Belgia.net

Nieobecność Na Wyborach

Rekomendowane odpowiedzi

adorota

Witam, może ktoś sie orientuje czy istnieje jakaś możliwość żeby niepłacić kary za nieobecność na wczorajszych wyborach? z góry dziękuje.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
adorota
  Dnia 5/26/2014 o 19:14, belgique napisał:

a to było obowiazkowe ?

obowiązkowe dla osób posiadających belgijskie obywatelstwo

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ewa1967

Obecność na wyborach jeżeli legitymujesz się jedynie polskim obywatelstwem nie jest obowiązkowa. Ja dostałam jakieś 3 miesiące temu pocztą zawiadomienie o wyborach i wyraźnie było napisane, że jeżeli chcę to mogę głosować. 

Tu dla Belgów każde wybory to rodzaj przymusu dlatego mają frekwencję 90% a nie jak u nas około 24%.Ponoć ostatnio za nieobecność nieusprawiedliwioną płacili 250 e.....

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ola77

Natychmiast wyslij dzis do urzedu miasta/dzielnicy list polecony z usprawiedliwieniem,ze z powodu waznych spraw rodzinnych musialas pilnie wyjechac do Polski; Ja tak i tez pare dni po wyborach wysylalam usprawiedliwienie, bo .... spoznilam sie 10 minut (myslalam ze bylo do 16h a bylo do 15h) :-)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
adorota
  Dnia 5/28/2014 o 08:11, ola77 napisał:

Natychmiast wyslij dzis do urzedu miasta/dzielnicy list polecony z usprawiedliwieniem,ze z powodu waznych spraw rodzinnych musialas pilnie wyjechac do Polski; Ja tak i tez pare dni po wyborach wysylalam usprawiedliwienie, bo .... spoznilam sie 10 minut (myslalam ze bylo do 16h a bylo do 15h) :-)

Dzięki za informacje. Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ewa1967
  Dnia 5/28/2014 o 16:39, natalie napisał:

No ale z tego co wiem jesli jest 90% frekwencji to jak to mozliwe ze PS wygralo?

Jeżeli masz tylko polskie obywatelstwo nie musisz brać udziału w żadnym głosowaniu, nie jest to żaden obowiązek!!!!! Ja już pisałam, że dostałam gdzieś w lutym zawiadomienie listowne o wyborach i w nim wyraźnie było napisane,że jeżeli chcę to mogę głosować ale nie jestem do tego zobligowana. Poza tym mój mąż jest Belgiem, on też to czytał i potwierdził, że nie muszę iść

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta