Skocz do zawartości
Belgia.net

Emerytura- kiedy można się o nią starać? PROŚBA O POMOC

Rekomendowane odpowiedzi

agnes35205

Witam,

Będę bardzo wdzięczna za udzielenie mi informacji czy mogę starać się o emeryturę, bowiem przepracowałam w Brukseli legalnie 8,5 lat i mam 61 lat. 

Ponadto słyszę, że coraz więcej ludzi ubiega się o obywatelstwo tylko po to, żeby mieć wyższą emeryturę, czy to prawda?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
alicia

Zeby miec prawo do najnizszej emerytury w Belgii  czyli  takiej socjalnej trzeba przepracowac 10 lat w Belgii  i w  czasie osiagniecia wieku emerytalnego tzn 67 lat mieszkac w Belgii .Mozna tez laczyc lata pracy w Polsce i wBelgii.Jezeli zdecyduje sie pani wyjechac do Polski i ma pani  wystarczajace lata pracy w Polsce i Belgii to lata pracy w Belgii beda doliczony do polskiej emerytury. Jezeli pozostanie pani w Belgii do 67 rolu  to lata pracy w Polsce beda doliczone.Jezeli  ma pani 40 lat pracy  po zsumowaniu to moze pani przejsc na wczesniejsza emeryture ale tutaj  trzeba sie dowiedziec osobiscie bo to zalezy  od sektora itd .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ledy
Dnia 20.11.2018 o 22:27, agnes35205 napisał:

Witam,

Będę bardzo wdzięczna za udzielenie mi informacji czy mogę starać się o emeryturę, bowiem przepracowałam w Brukseli legalnie 8,5 lat i mam 61 lat. 

Ponadto słyszę, że coraz więcej ludzi ubiega się o obywatelstwo tylko po to, żeby mieć wyższą emeryturę, czy to prawda?

Witam , mając ten wiek na pewno otrzymuje Pani emeryturę z polski , a na emeryturę belgijską należy czekać do 65 r

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta