Adiii 0 Zgłoś ten post Napisano 25 Sierpień 2021 Witam, miałbym ciekawe pytanie, na które nie mogę sam odpowiedzieć Mam 18 lat na dzień dzisiejszy i chciałbym sobie zrobić prawo jazdy na motor. W Polsce wiek minimalny jest to 18 lat na kąt. A2 a w belgi jest to za to 20/22 lat. Mam oba obywatelstwa, ale mieszkam głównie w belgi. Pytanie by było czy mogę zrobić prawko w Polsce i je zamienić / jeździć na polskim w belgi? Nie mając minimalnego wieku w danym kraju (Belgia nie) (polska tak)? Dziękuje za odpowiedz. 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
KamilR86 6 Zgłoś ten post Napisano 28 Sierpień 2021 Prawo jazdy może otrzymać osoba, która: osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek; uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane; odbyła wymagane dla danej kategorii szkolenie; zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy wymagany dla danej kategorii. Ponadto osoba ubiegająca się o prawo jazdy musi potwierdzić przebywanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 185 dni w każdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe albo przedstawić zaświadczenie, że studiuje od co najmniej sześciu miesięcy. 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach