hell 1 Zgłoś ten post Napisano 24 Kwiecień 2015 Czy ktos sie orientuje czy po zdaniu wszystkich egzaminow w pl mozna tu otrzymac belgijskie/europejskie prawo jazdy kat C? Papiery sa po polsku, moge je przetlumaczyc, ale czy jest sens? 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
tosiu 0 Zgłoś ten post Napisano 2 Maj 2016 Witam chciałbym się dowiedzieć czy można i jeśli tak to gdzie,zrobić prawo jazdy na ciężarówki po polsku?Ile kosztuje?Jak wyglądają tutaj badania lekarskie? 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Marcinn 10 Zgłoś ten post Napisano 3 Maj 2016 Osobiście wymieniałem polskie prawo jazdy na belgijskie wraz z dokonaniem wpisu do niego kodów 95. Wszystko musiałem tłumaczyć (blankiet PJ oraz kartkę z kodami 95). Nie wiem czy coś takiego jak pobranie dokumentów zaświadczających zdanie egzaminu z polskiego WORD/UM wydz. komunikacji wchodzi wogóle w rachubę? Najprościej jest jednak odebrać gotowy dokument w Polsce do którego i tak trzeba wyrobić kartę kierowcy (tam się deklaruje nr. PJ pod który będzie wydana, w Belgii też można złożyć takie zaświadczenie o kartę kierowcy ale jest to nie co bardziej skomplikowane i kosztowne). Oczywiście kurs na przewóz rzeczy też masz już zrobiony ? bo inaczej bez kodów to ciężko może być z jeżdżeniem pełnowartościową ciężarówką na normalnych zasadach (jakieś tam śmieciary, wozy techniczne może ogarniesz). Jak nie ma kursu to trzeba go zrobić i do wpisu kodu C95 trzeba raz jeszcze wymienić PJ. Jest jeszcze jedna rzecz tzn. dobra znajomość języka niderlandzkiego/ i francuskiego by jeździć na C. Sam mam uprawnienia kat C i D ale moja znajomość języka niderlandzkiego niestety mnie dyskwalifikuje u tutejszych pracodawców. Solówka to jednak krótkie wyjazdy po lokalnych punktach odbiorczych i najczęściej do tego prowadzenie jeszcze jakiejś tam szczątkowej księgowości (rozliczanie się z kontrahentami etc) 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach